Poduzetnički duh u EU

Art Feature Carousel

Image Caption

Zašto su male banke u problemima?

Image Caption
Image Caption

U Hrvatskoj je aktivno oko 145 tisuća pravnih subjekata od 300 tisuća registriranih.

">http://statistika.hr}

(Državni zavod za statistiku objavio je 31.3.2013. podatak  da je aktivno 144.356 subjekata. Eurostat raspolaže s podatkom od 147.800 tvrtki aktivnih u 2012. godini).

U prosjeku to znači da na svakog 31 stanovnika Hrvatske dolazi jedna tvrtka. Ovaj podatak govori o snazi našegpoduzetništva.

Ovo je daleko lošije od prosjeka Europske unije gdje je omjer pravnih i privatnih osoba 1:20.

Za usporedbu, Luksemburg, država s najvećim BDP-om po stanovniku ima omjer 1:18. Luksemburg je država koja se tradicionalno, do 60-tih godina prošlog stoljeća, bavila teškom industrijom. Danas ekonomija Luksemburga čvrsto stoji na bankarskoj industriji i visokoj tehnologiji osobito u telekomunikacijama.

U Luksemburgu se nalazi glavno informacijsko čvorište Europske unije. Posjeduju dvadesetak podatkovnih centara od kojih su tri klasificirana najvećim stupnjem sigurnosti (TIER 4 –Uptime Institute).

U zemljama koje su kasnije ušle u Europsku uniju (u ovom grafičkom prikazu su Portugal, Cipar i Malta) jasno je vidljiva korelacija broja kompanija i BDP-a

U Hrvatskoj mogućnost poslovanja još uvijeknija na nivou Europske unije. Traženje poslovne sigurnosti u javnom sektoru i manjak poduzetničkog duha stavlja nas dugoročno u nezavidan položaj

Izvor podataka:Eurostat